Publicado em Brasil, concerto, música

Chorobodo – Zaterdag 11 juni om 20u30 @ da club in Grimbergen

Paolo Papalini, accordeon en zang, is autodidact. Sinds 2000 treedt hij op als straatmuzikant in Italië. Tijdens een paar reizen door Latijns-Amerika komt hij in aanraking met de Braziliaanse volksgenre. Terug in Italië legt hij zich toe op de studie en de verspreiding van de Brazilaanse ritmes op het oude continent.

Leila Nunes speelt zabumba, pandeiro en percussie, ze komt uit het Braziliaanse Recife, stad van het carnaval en de forró. Ze speelde er bij verschillende choro-bands. Nu woont ze in Italië met Paolo en hun dochtertje.
Chorobodò, zo heet het Toscaanse duo Leila Nunes en Paolo Papalini die sinds 2012 de straten van Italië en elders opleuken met een repertoire van Italiaanse volksmuziek op de cadans van de Braziliaanse ritmes choro, forrò en frevo, waar ze nog wat persoonlijke toetsen aan toevoegden.
Choro is de belangrijkste instrumentale muziek uit de Braziliaanse traditie, de moeder van de samba en de bossa nova. Ontstaan in Rio de Janeiro in de jaren 1870, uit de ontmoeting tussen klassieke muziek en Afrikaanse ritmes, vormt ze de muzikale referentie bij uitstek voor alle grote Braziliaanse instrumentale performers.
Forrò is als muzikaal genre ontstaan begin 20ste eeuw, in de landelijke regio Nord-Este in Brazilië. Muzikaliteit en teksten zijn typisch voor deze immense regio en vormen een poëtische vertaling van het boerenleven.
Frevo, dat is de bijzonder ritmische carnavalmuziek van Recife e Olinda, oorspronkelijk bedoeld voor blaasinstrumenten. Chorobodò heeft ze aangepast en arrangementen gemaakt voor accordeon en percussie.
Chorobodò is op zoek naar nieuwe muziek die door deze ritmes is geïnspireerd en nam onlangs zijn eerste cd op met eigen composities, « La nostra musica », nadat eerder al twee cd’s van hen verschenen geproduceerd door Paolo Papalini, de ene met muziek van choro en forrò auteurs, de andere met traditionele choro.
Chorobodò herschept de Italiaanse volksmuziek als het ware op een Braziliaanse manier, met heel veel aandacht voor het instrumentale deel.

Zaterdag 11 juni om 20u30

@ da club, Oostvaartdijk 52, 1850 Grimbergen

Inkom: 10 euro

Info en reservatie: vanransbeeck.luc@gmail.com

Anúncios

Autor:

Este blogue é o resultado da iniciativa de três docentes de língua portuguesa. É o nosso objectivo promover a cultura portuguesa na Bélgica, ajudando os nossos alunos a manter e cultivar o contacto com a língua fora da aula. Daí o nome deste blogue.

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google+ photo

Está a comentar usando a sua conta Google+ Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s